Een kindvriendelijke tuin

Uw tuin inrichten kan een uitdaging zijn. Helemaal als u kinderen heeft die leuk, maar vooral veilig moeten kunnen spelen. Het gaat niet alleen om speeltoestellen. Bij het kindvriendelijk inrichten van uw tuin komt meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken of weglaten van bepaalde materiaalsoorten en planten of bloemen. We geven u graag wat tips.

Doe hier tuininspiratie op

Waar moet u rekening mee houden bij het inrichten van de tuin?

Een perfecte tuin waar u en uw kinderen volop kunnen genieten. Dit kan op allerlei manieren, zo lang u maar weet waar u rekening mee moet houden. Begin met het bedenken voor welk doel de tuin gebruikt gaat worden. Wilt u er exclusief een kindvriendelijke tuin van maken, of is er ook ruimte nodig om te kunnen relaxen op een loungeset? Zodra u besloten heeft hoe u de tuin wilt indelen, is het tijd voor de volgende stap.

De ondergrond

Bij het indelen van de tuin in verschillende zones is het van belang voor ieder deel een toepasselijke ondergrond te kiezen. De perfecte combinatie is een ondergrond die makkelijk te onderhouden is én niet te hard of te glad is. Voor een terras raden we aan om rubbertegels te gebruiken, zo voorkomt u dat als uw kinderen vallen ze te hard neerkomen. Het speelgedeelte kan ingedeeld worden met een ander type ondergrond, denk hierbij aan gras of zand.

Een andere kindvriendelijke optie is kunstgras, zacht aan de voeten en lekker onderhoudsvrij! Bekijk de opties hier.

Een moestuin

Kinderen vinden het vaak interessant om planten of groenten te verbouwen. Zelf groente en fruit planten, het zien groeien en iets uit eigen moestuin eten. Samen tuinieren is voor kids een superleuke ervaring!

Een zandbak

Het plaatsen van een zandbak is een absolute aanrader. Kinderen kunnen hier lekker in ravotten. En als ruimtegebrek een issue is, kan dit opgelost worden door de zandbak weg te werken in uw terras bijvoorbeeld. Zo kunt u de zandbak afsluiten wanneer deze niet gebruikt wordt, waarmee u ook voorkomt dat het zand snel vies wordt.

Kies geschikte speeltoestellen

Kinderen kunnen zich urenlang vermaken op een speeltoestel. Denk hierbij aan een glijbaan, trampoline of schommel. Een schommel kunt u zelfs op verschillende manieren bevestigen: aan de muur, een boom of onder een afdak bijvoorbeeld. Bij het kiezen voor een trampoline is het voor de veiligheid een optie om er een net omheen te plaatsen. Als uw kind groene vingers heeft is het leuk om naast de zandbak of moestuin een eigen werkbank te plaatsen, die ook nog eens gebruikt kan worden om zandkastelen op te bouwen.

Zorg voor schaduw

Een belangrijke toevoeging aan de tuin, die écht niet vergeten mag worden: schaduw. Zorg ervoor dat uw kinderen te allen tijde de optie hebben om uit de zon te kunnen spelen. Dit kan opgelost worden met een parasol of door een doek te spannen. Maar ook een overkapping of pergola zijn goede opties om schaduw te creëren.

Vind hier de perfecte overkapping

Dieren in de tuin

Afhankelijk van hoeveel ruimte u in de tuin heeft, is het voor kinderen een groot plezier om dieren in te tuin te hebben. Konijnen of kippen in een ren bijvoorbeeld, met als bijkomend voordeel: elke dag verse eieren. Heeft u een kleine buitenruimte? Dan is een vogelhuis of insectenhotel een goede uitkomst. Zo leren kinderen het belang in van insecten en vlinders en kunnen ze verschillende soorten vogels bekijken.

Wat raden we af?

Om de veiligheid van uw kinderen te waarborgen is een vijver een absolute afrader, zelfs als deze ondiep is. Zorg ervoor dat uw kindvriendelijke tuin afgesloten wordt door middel van een schutting of tuinschermen zodat de kinderen niet zomaar weg kunnen lopen. Bij het gebruik van hoge speeltoestellen of andere meubelstukken raden we af een harde ondergrond te gebruiken. Het gebruik van kleine materialen zoals kiezelstenen of houtsnippers is een no go: hier kunnen uw kinderen in stikken. Kinderen hebben vaak de neiging om iets in hun mond te stoppen, dus het uitkiezen van niet-giftige planten of bloemen is erg belangrijk.

Hulp nodig van een professional?

Heeft nu hulp nodig bij het aanleggen of inrichten van uw kindvriendelijke tuin? Bij Postmus zijn we gespecialiseerd in complete tuinaanleg. Onze ervaren tuinspecialisten helpen u graag bij het ontwerpen, inrichten of onderhouden van uw tuin. Via onze website kunt u een 3D-tuinontwerp aanvragen of eenvoudig een afspraak maken.