Uw nieuwbouwtuin inrichten

U heeft een nieuwbouwhuis met tuin gekocht, maar deze moet nog worden aangelegd of is momenteel niet naar uw zin. Om snel en zoveel mogelijk van uw nieuwbouwtuin te genieten is het efficiënt inrichten ervan een belangrijk onderdeel. Het begint allemaal met een tuinontwerp en het mooie hieraan is: u kunt er alle kanten mee op.

Begin met een goed ontwerp

We hebben het al in één van onze eerdere blogs benoemd, het aanleggen en inrichten van uw tuin begint bij een goed ontwerp. Bedenk voor uzelf wat voor type tuin u wilt. Eén waarbij u voornamelijk uw groene vingers aan het werk kan zetten, of gaat uw voorkeur uit naar een tuin om in te ontspannen? Moet uw tuin er stijlvol en minimalistisch uitzien?

 

Of spreekt een levendige tuin met meerdere elementen u meer aan? Als u eenmaal besloten hebt wat het doel van de tuin is, kunt u op basis van de grootte van uw tuin de inrichting uitstippelen. Houd hierbij de lichtinval van de tuin in het achterhoofd – zodat de planten en eventuele bomen optimaal kunnen groeien. Hierna kunt u op papier een indeling maken en beginnen met de inrichting van uw nieuwbouwtuin!

Tips om uw nieuwbouwtuin in te richting

Om u verder te helpen bij het inrichten van uw nieuwbouwtuin hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

  • Bestrating

Afhankelijk van de keuze van het type tuin kunt u kiezen voor verschillende soorten bestrating. Voor een stijlvolle look is het aanleggen van grote, effen tuintegels perfect. Begin bij het bestraten van uw terras, waarna u de tegels kunt doortrekken tot aan het einde van de tuin. Een looppad of open stukken kunnen eventueel opgevuld worden met witte kiezels voor een stijlvolle touch.

Wanneer u liever een wat levendige tuin wilt, is het aanleggen van houten vlonders als zijnde betegeling een optie. Als looppad kunt u gebruik maken van bodembedekkers of houten tegels en open stukken tussen planten kunt u opvullen met boomschors, wat ook nog eens helpt om de groei van onkruid te verminderen.

  • Dezelfde elementen

Voor een stijlvolle nieuwbouwtuin is het belangrijk om dezelfde elementen in de gehele tuin aan te brengen. Denk hierbij aan effen kleuren, zoals een schutting of plantenbakken – maar ook de keuze voor planten is hierbij belangrijk. Voor een minimalistisch effect raden we u aan om voor grote en hoge planten te kiezen die onderhoudsarm zijn. Zo kunt u optimaal genieten van uw tuin zonder al te veel tijd te besteden aan het onderhouden hiervan.

Heeft u gekozen voor een houten terras of betegeling om uw tuin een levendige look te geven? Dan raden we aan om houten elementen door te trekken in de rest van uw tuin. Denk hierbij aan een houten bank, plantenbakken of een pergola. Afhankelijk van hoe groen uw vingers zijn, kunt u kiezen voor verschillende soorten planten. Voor een optimaal levendig effect kiest u voor hoge en lage planten of struiken, waarmee u de tuin omtovert in een groene oase.

  • Terras

Bij het aanleggen van een terras spelen een aantal keuzes een belangrijke rol. Wilt u voornamelijk relaxen in de schaduw op het terras? Dan is het plaatsen van een overkapping een goede optie. Liever een zonovergoten terras? Zorg er dan voor dat het terras aangelegd wordt waar de zon het langst aanwezig is.

  • Tuinmeubelen

Om uw tuin een finishing touch te geven is de laatste stap het uitzoeken van passende tuinmeubelen. Dit hangt of staat met het doel van uw nieuwbouwtuin. Als u optimaal wilt relaxen is een comfortabele loungeset met bijpassende kussens onmisbaar. Wilt u een plekje creëren om uzelf in alle rust in terug te trekken? Dan is een pergola of houten overkapping waarin u omringd bent door al het groen in uw tuin een goede uitkomst.

Wanneer u zoveel mogelijk tijd wilt spenderen in de buitenlucht en houdt van lang tafelen met uw familie of vrienden, dan is een passende tuintafel met stoelen een essentieel onderdeel van uw terras. Bij Postmus hebben we een ruim assortiment aan tuinmeubelen beschikbaar.

Heeft u professionele hulp nodig?

Behoeft u na het lezen van ons blog toch een professional die u helpt bij het ontwerpen en inrichten van uw nieuwbouwtuin? Bij Postmus helpen onze specialisten u graag verder bij het realiseren van uw droomtuin. U kunt alvast een 3D-tuinontwerp aanvragen via onze website, of maak direct een afspraak met één van onze tuinspecialisten. Postmus staat voor u klaar.