Uw tuin zomerklaar in vijf stappen

Hoewel mei hier en daar nog doet wat hij wil, is de zomer gelukkig weer in aantocht. Na een druilerige winter kunnen we ons goed voorstellen dat u meer dan klaar bent voor de zomer, maar is uw tuin dat ook? Heel begrijpelijk dat u de afgelopen maanden weinig tot geen aandacht aan uw tuin heeft besteed. Wilt u deze zomer toch comfortabel in uw eigen tuin zitten? Volg dan deze vijf stappen en uw tuin is binnen no-time weer helemaal zomerklaar!

Stap 1: Gras maaien

First things first, is uw tuin überhaupt nog begaanbaar? Als u de afgelopen maanden weinig tijd in uw tuin heeft doorgebracht, is de kans groot dat het gras bijna op kniehoogte staat. Hoog tijd om de grasmaaier dus uit de schuur te halen. Door te beginnen met het maaien van het gras creëert u overzicht in uw tuin waardoor de volgende stappen nog makkelijker zijn uit te voeren.

De perfecte lengte om het gazon gezond de zomer in te sturen is +/- 4 centimeter. Wilt u het gazon een extra boost geven? Begin dan in het voorjaar met bemesten, dan heeft de grond ruim de tijd om vruchtbaarder te worden.

Toch nog kale plekken in het gazon? Dan is april/mei de beste tijd om gras te zaaien. Maar geen paniek als dat niet lukt, het zaaien van gras kan eigenlijk het hele jaar door. De graszaden zullen zich pas gaan ontkiemen wanneer de omstandigheden daarvoor het beste zijn, ongeacht hoe lang ze al in de grond zitten.

                                              

Stap 2: Onkruid wieden

Nu u het overzicht in u tuin heeft teruggevonden dankzij het gemaaide gras, is het tijd om ongenodigde gasten uit uw tuin te verwijderen; oftewel onkruid wieden. Heeft u veel tuintegels in uw tuin? Dan is de kans groot dat er hier en daar wat onkruid tussen de naden omhoog weet te kruipen. Met een goede schoffel en (schoonmaak)azijn is dit zo verleden tijd!

Om van onkruid af te komen hoeft u zich niet aan chemische middelen te wagen, dit is alleen maar schadelijk voor het milieu en uw gezondheid. Een gieter gevuld met een mengsel van water en schoonmaakazijn is uw beste vriend in dit geval. Besproei het onkruid met het mengsel en laat het enkele dagen met rust. Het onkruid zal hierdoor sterven en langzaamaan verdwijnen. Na een aantal dagen kunt u de restanten dan verwijderen met een schoffel of aardappelschilmesje.

Is al het onkruid weg? Besproei dan nogmaals met schoonmaakazijn, zo maakt u het het onkruid nog lastiger om terug te groeien.

Kom hier in contact met Postmus.nl

Stap 3: Snoeien

Veel mensen zijn geneigd om hun heg en planten in de winter te snoeien, maar wist u dat het veel beter is voor de begroeiing om dit in het voorjaar of zelfs in de zomer te doen? Door het snoeien ontstaat er een zogenoemde snoeiwond, wanneer deze wond niet snel genoeg heelt kan er rotting in de tak ontstaan waardoor de plant niet meer groeit of zelfs dood gaat. Wanneer u in het voorjaar of tijdens de zomer snoeit, is de plant volop in groei waardoor de wond ook sneller zal helen.

Wist u dat planten die in de zomer gesnoeid zijn, ‘s winters niet nogmaals gesnoeid hoeven te worden?

Stap 4: Opruimen

Al dat maaien en snoeien brengt flink wat rommel met zich mee. Voorkom dat het te lang blijft liggen door direct alles bij elkaar te harken en in de groene bak te deponeren. Zo houd u alles fris en overzichtelijk.

Wanneer al het groenafval is verwijderd, is het tijd om eens kritisch naar uw schutting en tegels te kijken. Ook die kunnen na deze koude winter wel wat aandacht gebruiken. Last van mos of aanslag op uw tegels? Deze maakt u gemakkelijk schoon met onze tegelreiniger of biomos.

                            

Stap 5: Aankleden maar!

Na al het maaien, opruimen en boenen is het tijd voor het écht leuke werk, het aankleden van uw tuin! Wilt u uw tuin opvrolijken met eigen gezaaide bloemen? Dan kunt u deze het beste planten tussen maart en mei, wanneer precies is per bloemsoort verschillend. Wanneer de beste periode is om ze te zaaien, staat vermeld op de verpakking. Dit geldt overigens ook voor bloemen die u in potten wilt zaaien.

Maak uw tuin helemaal af door uw tuinset weer tevoorschijn te halen. Of trakteer uzelf op een compleet nieuwe set en geef uw tuin direct een make-over. Op zoek naar inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze collectie loungesets.

Meer inspiratie nodig voor het opknappen en aankleden van uw tuin? Wij helpen graag. Wij kunnen zelfs de aanleg van uw gehele tuin op ons nemen. U kunt hiervoor altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.