Veel gestelde vragen

Vind hier per onderwerp, antwoord op uw vragen. Ontbreekt er een onderwerp? Of kan u geen antwoord op uw vragen vinden?


Kom hier in contact met Postmus.nl

  1. Hoe zit het met gezoete of gepolijste oppervlakten? Verkleuren deze ook?
  2. Kan ik het vergrijzen van tegels tegengaan?
  3. Kan ik tegels die qua kleur afwijken van wat ik heb gezien in de showroom, op de website of folder?
  4. Hoe komt het dat er kleurverschillen zijn?
  5. Zal de kleur van de stenen in jullie showroom, op jullie website en in de folders precies overeenkom
  6. Zijn de maten vermeld bij jullie producten exact?
  7. Ik zie witte uitslag op mijn tegels, wat is dit?
  8. Kan kalkuitbloei kwaad?
Hoe zit het met gezoete of gepolijste oppervlakten? Verkleuren deze ook?
Gezoete en gepolijste oppervlakten worden in de buitenlucht na verloop van tijd ook doffer.
Kan ik het vergrijzen van tegels tegengaan?
U kunt het vergrijzen van tegels vertragen door de oppervlakte te behandelen met een coating.
Kan ik tegels die qua kleur afwijken van wat ik heb gezien in de showroom, op de website of folder?
Nee. Omdat ook kleurverschil erbij hoort zijn reclamaties t.a.v. kleurverschillen niet ontvankelijk. Ondanks het feit dat natuursteen over het algemeen kleurecht is en uitermate duurzaam, zijn er enkele kalksteenvarianten die de neiging hebben onder invloed van zon en zure regen te “vergrijzen”.
Hoe komt het dat er kleurverschillen zijn?
Dit heeft te maken met het winnen van de grondstoffen voor de stenen. Omdat in groeves verschillende lagen met kleurnuances kunnen voorkomen, zijn wij bij de levering afhankelijk van de beschikbaarheid van materiaal uit de laag die op dat moment gewonnen wordt. Eigenlijk bepaalt de natuur dus de kleur.
Zal de kleur van de stenen in jullie showroom, op jullie website en in de folders precies overeenkom
Nee, dit kunnen wij niet garanderen. Bij natuursteen is het mogelijk dat met name de kleur van de geleverde goederen afwijkt van het getoonde monster of de afbeelding in de catalogus.
Zijn de maten vermeld bij jullie producten exact?
Nee. De vermelde afmetingen in onze prijslijst betreft circa-maten. Een deel van ons assortiment bestaat uit artikelen die geheel of gedeeltelijk in zijn natuurlijke staat worden aangeboden. Ten aanzien van kleur, formaat of vorm kunnen wij bij deze artikelen geen garantie geven.
Ik zie witte uitslag op mijn tegels, wat is dit?
Door weersomstandigheden kan er witte aanslag aan de oppervlakte van betonproducten optreden. Dit heet kalkuitbloei. Klakuitbloei is eigen aan cementgebonden materialen. Dit cement kan een chemische reactie aangaan met water waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich op het betonoppervlak afzet.
Kan kalkuitbloei kwaad?

De kwaliteit van het product wordt door kalkuitbloei in geen enkel opzicht beïnvloed. Onder invloed van diezelfde weersomstandigheden en door het dagelijks gebruik van de bestrating zal deze kalkuitslag na verloop van tijd verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

Wanneer ontstaat het?

Er zijn twee situaties waarbij witte uitslag kan ontstaan: bij de productie, door het aanmaakwater (primaire uitslag) of later door weersinvloeden (secundaire uitslag). De primaire uitslag komt niet of nauwelijks voor. De zeer goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor werken zeer gunstig op het tegengaan van witte uitslag.

Heeft een product te lijden onder witte uitslag, dan komt dat door dat na de productie de chemische reactie van cement en water gewoon doorgaat. Tijdens de opslag of na plaatsing kunnen de tegels, vooral tijdens regenbuien of langdurige droogte, een teveel aan water opnemen, dat na de bui weer wordt afgesloten. Het gevolg: secundaire uitslag.

Wat is er aan te doen?

Aan witte uitslag kun je eigenlijk niets doen. Het calciumcarbonaat dat ontstaat, is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen zonder dat de tegel zelf wordt aangetast. Het enige dat helpt is geduld, want in de meeste gevallen verdwijnt de witte uitslag op den duur vanzelf. Door de kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat langzaam in de stof die wel oplosbaar is in water. Het probleem lost zich dan dus zelf op.

Nu is gebleken dat zure verontreinigingen in de lucht, zoals koolzuur en zwaveldioxide, die processen versnellen. Met andere woorden: witte uitslag verdwijnt sneller op plaatsen met veel industrie dan in gebieden met een zuivere zee- en berglucht.