Veel gestelde vragen

Vind hier per onderwerp, antwoord op uw vragen. Ontbreekt er een onderwerp? Of kan u geen antwoord op uw vragen vinden?


Kom hier in contact met Postmus.nl

 1. Hoe straat ik de rest van de soorten stenen?
 2. Hoe straat ik keramische tegels?
 3. Waar moet ik op letten voordat ik jullie producten ga verwerken?
 4. Wat zijn de consequenties als ik producten verwerk terwijl ze gebreken hebben?
 5. Hoe vaak komen breuken in de tegels voor?
 6. Hoe bereid ik het straten voor?
 7. Waar moet ik op letten na het zagen en voegen?
 8. Wat kan worden afgetrild?
 9. Wat kan NIET worden afgetrild?
 10. Waar moet ik op letten bij kleurechte tegels als het om aftrillen gaat?
 11. Welke tegels kan ik gebruiken voor de oprit?
 12. Hebben jullie tips voor betontegels?
 13. Hoe kan ik genuanceerde kleuren van tegels het best mengen?
 14. Ik heb gehoord dat bladeren en organisch afval betontegels kunnen verkleuren, klopt dit?
 15. Waar moet ik op letten bij het schoonmaken van tegels?
 16. Wat is trommelgruis?
 17. Hoe zit het met het invoegen van bestrating?
 18. Zijn gecoate tegels krasgevoeliger?
 19. Waar moet ik op letten bij het leggen van gecoate tegels?
 20. Waar moet ik op letten bij keramische tegels?
 21. Hoe straat ik geslepen, gecoate, gestraalde en siergrindtegels?
Hoe straat ik de rest van de soorten stenen?
Bij genuanceerde kleuren krijgt u een optimale kleurhouding door de pakken in juiste volgorde aan te breken. Het is belangrijk een goede menging van de stenen te krijgen uit een pakket. Pak daarom de stenen van boven naar beneden. Nooit laag voor laag. Bij meerdere verpakkingen deze door elkaar verwerken.
Hoe straat ik keramische tegels?
Keramiek tegels moeten altijd met een minimale voeg breedte van 3 mm gestraat worden en ingevoegd worden met een waterdoorlatend voegmiddel.
Waar moet ik op letten voordat ik jullie producten ga verwerken?
Controleer voordat u begint met de verwerking van het product op eventuele gebreken. Mocht er met het product onverhoopt iets niet in orde zijn, wendt u dan direct tot Postmus.
Wat zijn de consequenties als ik producten verwerk terwijl ze gebreken hebben?
Als u ondanks zichtbare gebreken m.b.t. het product toch overgaat tot verder uitpakken en/of verwerking van het product heeft u zonder voorbehoud het product geaccepteerd. De fabrikant en Postmus moet binnen aanvaardbare termijn in de gelegenheid worden gesteld eventuele zichtbare gebreken op te lossen.
Hoe vaak komen breuken in de tegels voor?
Om diverse redenen dient u rekening te houden met een breukpercentage van 5%. In de regel is deze breuk te gebruiken voor passtukken.
Hoe bereid ik het straten voor?
Zorg voor u gaat straten voor een stabiele ondergrond. Een instabiele ondergrond kan leiden tot verzakking en onvermijdelijke beschadiging aan uw bestrating. De ondergrond kan bestaan uit een puinbed van gebroken puin met daar bovenop een laag ophoogzand (bij opritten) in het geval van toepassing op looppaden en terrassen kunt u volstaan met een zandbed van ongeveer 15 tot 25 cm SCHOON zand.
Waar moet ik op letten na het zagen en voegen?
Het is van belang dat de tegels na het zagen en voegen worden schoongemaakt, zodat het slijpsel en voegsel niet kan intrekken in de tegels. Wij adviseren alle producten met een waterzaag te zagen.
Wat kan worden afgetrild?
Betonnen bestrating tot 20x30 cm van minimaal 5 cm dikte en gebakken bestrating. Let echter op: dit varieert per product, we raden daarom aan het etiket altijd van tevoren te controleren.
Wat kan NIET worden afgetrild?
Niet afgetrild kunnen worden: Siertegels, natuursteentegels en grote formaten bestrating. Controleer voor het aftrillen altijd de verpakking.
Waar moet ik op letten bij kleurechte tegels als het om aftrillen gaat?
U moet alle kleurechte producten zoals GeoColor e.d. altijd aftrillen met een rubberen mat om beschadigingen aan de toplaag te voorkomen.
Welke tegels kan ik gebruiken voor de oprit?
Voor de verwerking van uw oprit zijn niet alle tegels geschikt! Wij adviseren een dikte van minimaal 6 cm. Informeer voor verwerking of uw tegels geschikt zijn voor uw oprit.
Hebben jullie tips voor betontegels?
Bij betonproducten, hoe zorgvuldig ook geselecteerd, blijven geringe afwijkingen in kleur en gradering mogelijk. Het verdient de aanbeveling om grotere partijen in één keer te bestellen en af te nemen. Tevens adviseren wij u meerdere pakketten zoveel mogelijk te mengen. Dit geldt vooral bij genuanceerde artikelen.
Hoe kan ik genuanceerde kleuren van tegels het best mengen?
Bij genuanceerde kleuren krijgt u een optimale kleurvermenging door de pakken in de juiste volgorde aan te breken. Het is belangrijk een goede menging van de stenen te krijgen uit een pakket. Pak daarom de stenen van boven naar beneden, nooit laag voor laag. Bij meerdere verpakkingen deze door elkaar verwerken.
Ik heb gehoord dat bladeren en organisch afval betontegels kunnen verkleuren, klopt dit?
Dat klopt! Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten (looi)zuren die in de tegels trekken. Door regelmatig onderhoud en regen zullen deze vlekken wel geleidelijk weer verdwijnen.
Waar moet ik op letten bij het schoonmaken van tegels?
Gebruik voor het reinigen van tegels nooit een hogedrukreiniger, synthetische schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen, (dooi)zouten of andere bijtende middelen.
Wat is trommelgruis?
Trommelstenen worden na productie en uitharding over elkaar gehaald in een soort centrifuge ‘de trommel’ genaamd. Hierdoor schuren de stenen tegen elkaar en kan er een hardnekkige gruislaag ontstaan, het zogenaamde ‘trommelgruis’. Deze laag zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen, door met name weersinvloeden. Tevens adviseren wij u om de stenen voor het aftrillen in te vegen met grof scherp zand, waardoor dit gruis sneller zal verdwijnen.
Hoe zit het met het invoegen van bestrating?
Gebruik voor het invoegen van de bestrating de juiste voegmiddelen. Laat u hierover goed adviseren door onze verkoopadviseurs.
Zijn gecoate tegels krasgevoeliger?
Ja. Houd er rekening mee dat gecoate tegels krasgevoeliger zijn. Wij raden het af om de gecoate tegels in te voegen met brekerzand en/of voegsplit. Dit om krassen in de coating toplaag te voorkomen.
Waar moet ik op letten bij het leggen van gecoate tegels?

Het is van belang dat deze tegels met beleid behandeld worden. Ze mogen niet over elkaar heen geschoven worden. Zoals elke andere bestrating, geldt voor dit product ook, dienen de pakken zoveel mogelijk gemengd verwerkt te worden.

Leg de tegels niet koud tegen elkaar aan, maar met een voeg van minimaal 3 mm verwerken. Vermijd vlekken door achtergebleven zand of cementresten onmiddellijk met een zachte borstel te verwijderen.

Waar moet ik op letten bij keramische tegels?
Gebruik bij keramische tegels schoon, voldoende drainerend metsel- of vloerenzand. U kunt het beste de tegels leggen op een gestabiliseerd afgereid zandbed. Gebruik 25 kg stabilisatiemortel per 5 m2. Het aanbrengen van een hechtmortel tussen de tegel en ondergrond vergroot de hechting aan de ondergrond en verminderd de kans op losliggende tegels.

We adviseren om de tegels te leggen met een voeg van minimaal 3 mm. Tegels dient u na het leggen voorzichtig aan te kloppen met een rubberhamer. Na het leggen adviseren we om de bestrating goed schoon te maken van cementresten. Maak de schone bestrating goed nat, zodat de onderlaag kan verharden. Na het schoonmaken vult u de voegen met zilverzand of een voegmortel (zie gebruiksaanwijzing op de verpakking van de voegmortel). Klachten bij verkeerde verwerking worden niet in behandeling genomen.
Hoe straat ik geslepen, gecoate, gestraalde en siergrindtegels?

Zorg voordat u gaat straten, voor een goede ondergrond. Op zandgrond: een zandbed van schoon zand van 10 à 15 cm. Bij een slechte ondergrond: een zandbed van 15 à 25 cm schoon zand. Zet vervolgens de juiste hoogte-, breedte- en lengte maten uit. Hierna kunt u de tegels leggen en zo nodig aankloppen met een rubber hamer. Straat altijd met een kleine voeg.

De tegels met schoon zand invegen, let op: geen brekerszand. Na het invegen, het overtollige zand verwijderen en de tegels reinigen met water, eventueel een niet agressief schoonmaakmiddel gebruiken. Om vervuiling te voorkomen is het noodzakelijk geslepen en gestraalde tegels te behandelen met een bescherm polish. Gebruik nooit dooizouten, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen op onze bestratingsproducten.