5 tips om te genieten van uw tuin in de herfst

De herfst staat weer voor de deur, ondanks dat de temperaturen zullen dalen betekent dat niet dat u geen tijd meer in uw tuin kunt doorbrengen. Zelfs in de herfst doen zich nog prachtige zonnige dagen voor. Of wat dacht u een van een koele herfstavond in de tuin met een vuurkorf en een warm dekentje op uw schoot? Het is dan wel zo leuk als uw tuin er ook gezellig bij staat. Met deze tips maakt u optimaal gebruik van uw tuin in de herfst.

Tip 1: Zorg voor gezelligheid met herfstbloemen

Bloemen bloeien lang niet alleen in het voorjaar of in de zomer. Er zijn voldoende bloemen die juist in het najaar pas tot leven komen. Zorg voor genoeg variatie in uw tuin, zo heeft u elk seizoen iets moois bloeien! Onderstaande bloemen en planten komen allemaal het beste tot hun recht in de herfst:
- Herfstaster (Genus)
- Herfstanemoon (Anemone Hybrida)
- Gele Zonnehoed (Rudbeckia)
- IJzerhard (Verbena Bonariensis)
- Sneeuwbal (Viburnum)
- Kerstroos (Helleborus Niger)

Vraag hier hulp om een nieuwe tuin aan te leggen

Tip 2: Plaats herfst aankleding

Elk seizoen kent haar eigen thema en aankleding. Wilt u uw tuin herfstproof maken? Kies dan voor een warme aankleding en herfstdecoratie.

- Het wordt vroeger donker, dus kaarsen en lampenslingers zijn ideaal voor uw herfsttuin. Dan kunt u zelfs in het donker gezellig buiten zitten.
- De temperaturen nemen af, zorg dus dat u er buiten warmpjes bij zit. Versier de loungeset of stoelen bijvoorbeeld met (nep)bontjes en leg kleedjes klaar voor uzelf en uw gasten.
- Een andere manier om warm te blijven in uw gezellig herfsttuin is dankzij vuur. Plaats een vuurkorf in uw tuin of kies één van onze stijlvolle vuurtafels. Zo kunt u in de herfst gegarandeerd nog tot in de late uurtjes doorborrelen in uw tuin!
- De winkels liggen vol met gezellige herfst accessoires, die u perfect in uw tuin kunt verwerken. Denk bijvoorbeeld aan pompoenen of een gezellig herfststuk voor op tafel.

Tip 3: Kies voor herfstkleuren

Bepaalde planten en bomen komen extra tot hun recht in de herfst vanwege hun typische herfstkleuren. Zo past uw tuin zich aan het kleurenpalet van de herfst. Dit doet u onder andere met onderstaande planten en bomen:
- Japanse Esdoorn. Kenmerkt zich door de kleuren fel rood, helder geel en alles daartussenin.
- Wilde Wingert. De bladeren van deze klimplant verkleuren in de herfst naar een veelzijdig kleurenpalet.
- Callicarpa. Deze boom krijgt in de herfst mooie diep paarse bessen.
- De vuurdoorn (Pyracantha). Zoals de naam al doet vermoeden versiert deze uw tuin met diep rode, gele of oranje trossen vol bessen.
- Krentenboom (Amelanchier lamarckii). In het najaar kleuren deze bladeren naar een prachtige dieprode kleur.

Tip 4: Geef je tuin in de herfst een opknapbeurt

De herfst is het perfect moment om je tuin aan een hevige onderhoudsbeurt te onderwerpen. Hiermee ruim je de restanten van de warme zomermaanden op en kun je ook in het najaar en de winter genieten van goed onderhouden tuin. Het najaar is het moment om verschillende struiken en bomen te gaan snoeien.

Wanneer de bladeren gevallen zijn is het het perfecte moment om heesters en bomen te gaan snoeien. Geef ook uw gazon nog een goede onderhoudsbeurt voor de winter intreedt. Verwijder gevallen blaadjes, zo voorkomt u bruine plekken, en maai uw gras voor het laatst in november. Maar niet te kort, laat zo’n 5 cm over. Zo kan het gras beter omgaan met het ontbreken van zonlicht in de herfst- en wintermaanden. Geef uw gazon daarnaast speciale gazonvoeding voor de herfst. Dan geeft u het nog een extra boost om volgend jaar weer van een mooi groen gazon te kunnen genieten.

Tip 5: Plant nieuwe planten in de herfst

Heeft u groene vingers? Dan is de herfst de perfecte periode om wat extra tijd in uw tuin én in de aarde door te brengen. De natte herfst leent zich namelijk perfect om planten te (ver)planten en bloembollen te plaatsen. De grond is dan goed drassig maar nog wel warm van de zomer. Zo krijgen nieuwe planten de mogelijkheid om wortel te schieten voordat de winter om de hoek komt kijken. In het voorjaar en in de zomer kunt u dan extra genieten van uw harde werk.

Neem hier contact op met een tuinexpert

Wilt u advies over hoe u uw tuin het beste kunt inrichten voor de herfst? Bij Postmus staan we altijd voor u klaar. Wij kunnen zelfs uw gehele tuin voor u ontwerpen, zo zorgen wij ervoor dat uw tuin er in elk seizoen prachtig bij ligt en u altijd van uw gezellig tuin kunt genieten.