Optimaal gebruik maken van uw balkon of dakterras

Een balkon of dakterras heeft beperkte ruimte. Toch is het mogelijk om deze ruimte optimaal te benutten bij het inrichten. In ons blog geven we u graag 7 functionele tips om de beschikbare ruimte op uw balkon of dakterras om te toveren in een sfeervolle buitenruimte.

De functie van uw balkon of dakterras

Voordat u kunt gaan beginnen met het inrichten van uw buitenruimte, is het verstandig na te denken wat het doel is van het balkon of dakterras. Heeft u groene vingers en wilt u de ruimte gebruiken om planten, groenten of fruit te laten groeien? Of wilt u de ruimte voornamelijk gebruiken om te relaxen of te barbecueën met vrienden en familie? En hoeveel personen gaan er gebruik maken van het balkon of dakterras? Ook het kiezen van de stijl is van belang. Voor rust en sereniteit raden we aan gebruik te maken van subtiele en neutrale kleuren, maar u kunt natuurlijk ook gaan voor wat kleurrijker geheel.

Keuze gemaakt? Tijd om te gaan inrichten!

Onze tweede tip is ervoor zorgen dat u alle beschikbare ruimte gebruikt. Denk hierbij aan de oppervlakte van de vloer en eventuele muren, schuttingen of balustrades. Zorg ervoor dat u niet te veel meubels, planten en accessoires neerzet, hierdoor lijkt de ruimte nog kleiner.

Begin met de juiste vloer

De meeste balkons of dakterrassen zijn zo ontworpen om neerslag goed af te voeren en wateroverlast te voorkomen. Door het plaatsen van zware tegels direct op de bestaande ondergrond kan het zijn dat regen niet goed afgevoerd kan worden, houd hier rekening mee. Om uw balkon of terras optisch groter te laten lijken raden we u aan om gebruik te maken van grote tegels of het leggen van planken in de breedte. En om zoveel mogelijk te kunnen genieten van uw buitenruimte, kies dan voor een onderhoudsarme vloer die eenvoudig schoon te maken is.

Kies geschikte meubels

Gaat u het balkon of dakterras voornamelijk gebruiken om te relaxen? Dan kan een comfortabele loungestoel of loungeset natuurlijk niet ontbreken. Wilt u optimaal genieten van uw groene oase en genoeg ruimte overhouden om uw groene vingers te laten werken? Kies dan voor een kleine zitbank, bijzettafel met één of meerdere kleine stoelen of een compacte loungeset.

Maar als u op zoek bent naar een meubelset om uitgebreid te kunnen genieten van een ontbijt of diner met vrienden en familie, kies dan een passende eettafel met stoelen. Een handige tip: wanneer u kiest voor meubels op hoge poten creëert u opbergruimte onder het meubelstuk. Handig voor het opbergen van uw tuinkussens of accessoires bijvoorbeeld. Maar, waar u ook voor kiest, begin met het plaatsen van meubilair voordat u de rest van balkon of terras gaat inrichten.

Maak gebruikt van de hoogte

Nadat het meubilair een plekje gekregen heeft, is het gebruik maken van beschikbare hoogte een volgende stap. Is er een muur of balkonrailing? Speel dan creatief met de hoogtes. Monteer horizontale planken tegen een muur of balustrade die het balkon of terras groter laten lijken. Plaats hoge planten met grote bladeren, maak gebruik van verhoogde plantenbedden of bevestig plantenbakken aan de muur of balkonrailing. Ook een balkonbar is een goede uitkomst! Zorg er echter wel voor dat u de ruimte niet te vol zet of te dicht beplant.

Kom hier in contact met Postmus.nl

Mix geen verschillende stijlen

Door het mixen van verschillende stijlen of kleuren oogt uw balkon of dakterras rommelig, wat de ruimte optisch kleiner maakt. Om dit te voorkomen raden we aan om te kiezen voor herhaling. Probeer soortgelijke planten of bloempotten te plaatsen en kies accessoires en kussens in dezelfde kleuren die u binnenshuis gebruikt. Het matchen van kussens of andere accessoires met de stijl van binnen laat de kamer overlopen in uw balkon of dakterras wat de ruimte groter laat lijken.

Kies de juiste verlichting

Om uw buitenruimte af te maken raden we aan gebruik te maken van verlichting. De kleine ruimte vol zetten met verschillende soorten lampen of snoeren is af te raden. Gebruik een lang lichtsnoer over de lengte van het balkon of terras voor gezelligheid en het groter laten lijken van de ruimte.

Professionele hulp nodig?

Heeft u na het lezen van ons blog vragen of hulp nodig bij het aanleggen of inrichten van uw balkon of dakterras? Postmus is gespecialiseerd in complete tuinaanleg en onze ervaren tuinspecialisten helpen u graag bij het ontwerpen, inrichten of onderhouden van uw buitenruimte. U kunt een 3D-tuinontwerp aanvragen of maak een afspraak met één van onze tuinontwerpers.