Zo bescherm je jouw planten tijdens de winter

De R zit in de maand, en dat betekent dat het ieder moment kan gaan vriezen. Het is belangrijk dat jij en je tuin hier op voorbereid zijn, want een koude winterse nacht kan veel schade toebrengen aan uw tuin. Daarom is het van belang dat je planten op de juiste manier beschermt tijdens de winter tegen vorst.

Welke planten moet je beschermen in de winter

Sommige planten hebben geen moeite met vorst, maar zeker niet allemaal. Het is belangrijk dat je weet welke planten in jouw tuin wel moeten worden beschermd tijdens de winter en welke je gewoon hun gang kan laten gaan. Planten die beschermd moeten worden vallen in deze categorieën:

● Tropische planten zoals palmen en bananen
● Jonge planten en zaailingen
● Niet-winterharde vaste planten
● Kuipplanten
● Leifruit

Twijfel je of jouw planten hieronder vallen? Schroom dan niet om advies te vragen bij bijvoorbeeld je lokale tuincentrum.

Verschillende manieren om je planten beschermen in de winter

Er zijn allerlei methodes om jouw planten te beschermen in de winter. Van makkelijke DIY-tips tot het plaatsen van gehele kassen. Kies vooral de methode die het beste bij jou en jouw planten past. Probeer te vermijden dat jouw planten volledig inpakt met plastic, dit kan je planten beschadigen. Methodes die je wel kunt toepassen zijn de volgende.

Cloches

Cloches, en dan met name een glazen variant, is een perfect hulpmiddel voor de winterse periode in jouw tuin. Plaats de cloche over kleine vorstgevoelige planten om ze te beschermen tegen vorst. Cloches kan je kopen maar een grote glazen pot, zoals waar bijvoorbeeld augurken in hebben gezeten, kan je ook prima voor dit doel gebruiken.

Bladeren laten liggen

Zijn in de herfst de bladeren van de bomen gevallen? Laat deze dan liggen! De bladeren vormen een beschermende laag over de aarde van je planten tegen de winterse vorst. Wil je nog een stapje verder gaan? Kies er dan voor om een mulchlaag aan te brengen. Dit kan je zelf doen met bijvoorbeeld boomschors, compost of stro.

Vliesdoek

Bomen en planten kan je in de winter beschermen door ze in te pakken met vliesdoek. Plaats (bamboo)stokken rondom de beplanting die je wil beschermen en span het vliesdoek hier omheen. Een deken of laken kan ook al helpen, maar probeer weg te blijven van plastic. Het is belangrijk dat je ademend materiaal kiest om jouw planten te beschermen.

Wil je niet teveel nadenken over hoe je jouw planten kunt beschermen? Dan ben je bij ons aan het goede adres, bij de aanschaf van een nieuwe tuin. Wij nemen namelijk ook de beplanting mee in de offerte. Onze gespecialiseerde hoveniers zullen zorgen dat de beplanting op een juiste plek wordt geplaatst.

Begraaf potplanten

Veel potplanten zijn niet winterhard en vragen om extra bescherming tijdens de winter. Het beste is om deze naar binnen te verplaatsen. Heb je hier de ruimte niet voor? Dan kan je er ook voor kiezen jouw potten te begraven in de tuin, tot net onder de rand. De aarde helpt dan om de pot te isoleren.

Rietmat

Zorg dat je een rietmat achter de hand hebt, dit is een perfect redmiddel wanneer vorst onverwacht toeslaat. Zo’n mat zet je snel rondom een vorstgevoelige plant, bijvoorbeeld voor een roos op stam. Wanneer het overdag stopt met vriezen, kan je de mat weer verwijderen.

Bescherm jouw tuin nu tegen de winter

Wacht niet te lang met het winterklaar maken van uw tuin. Weet je niet waar je moet beginnen, of wil je de tuin zo laten ontwerpen dat deze altijd winterklaar is? Bij Postmus staan we altijd voor je klaar om van advies te voorzien. Neem gerust contact met ons op.

Neem hier contact met ons op