Zo maakt u een groen dakterras

Beschikt u niet over een tuin, maar wilt u toch van de voordelen van een tuin genieten? Dan is een groen dakterras misschien wel de oplossing voor u. Een groen dakterras is een mooie toevoeging aan uw huis, en daarnaast biedt het ook nog eens vele voordelen voor het milieu. Zo absorbeert het regenwater en vermindert het de luchtvervuiling.

Bovendien is het een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht, zeker wanneer u in een stedelijke omgeving woont. Maar hoe maakt u een groen dakterras? We helpen u op weg met de volgende vijf stappen.

Stap 1: Controleer de draagkracht van het dak

Voordat u begint met het aanleggen van een groen dakterras, is het belangrijk om de draagkracht van het dak te controleren. Helaas zijn niet alle daken geschikt om een groen dakterras aan te leggen. Raadpleeg een specialist om de maximale belasting van het dak te bepalen. Wij adviseren u hier graag in, plan vandaag nog vrijblijvend een afspraak in.

Stap 2: Maak het dak waterdicht

Het is belangrijk om het dak waterdicht te maken voordat u begint met het aanleggen van een groen dakterras. Zo voorkomt u schade in de toekomst. Is het dak niet volledig waterdicht dan kan er water in de onderliggende structuur sijpelen, wat ongemerkt enorme schade kan veroorzaken. Twijfelt u over de juiste werkwijze of schakelt u liever een professional in? Wij helpen u graag op weg.

Stap 3: Kies de juiste planten

U dient een groen dakterras anders te behandelen dan een reguliere tuin. Zo zijn niet alle planten geschikt voor een groen dakterras. U doet er goed aan planten te kiezen die bestand zijn tegen droogte, wind en hitte. Bijvoorbeeld vetplanten en sedum. Deze zijn gemakkelijk in onderhoud en hebben bovendien weinig water nodig.

VRAAG HIER HULP VAN EEN TUINEXPERT

Stap 4: Gebruik lichtgewicht materialen

Het is belangrijk uw dakterras niet meer te belasten dan nodig is, gebruik daarom zo veel mogelijk lichtgewicht materialen. Denk hierbij onder andere aan lichtgewicht potgrond en vermijd onnodige zware plantenbakken. Kies daarnaast ook voor een lichtgewicht waterafvoersysteem en beperk het plaatsen van bomen en grote planten.

Stap 5: Maak ruimte voor uzelf

Een groen dakterras is goed voor het milieu, maar u wilt er natuurlijk ook zelf van kunnen genieten. Maak in uw ontwerp voldoende ruimte voor een zithoek, zodat u altijd van uw groene aanwinst kunt genieten. Houd bij het kiezen van meubelen rekening met de omstandigheden, u doet er goed aan niet te zware meubelen te kiezen. En bent u beperkt in opslagruimte op uw groene dakterras? Kies dan voor wintervaste opties, zo kunnen uw meubelen het hele jaar op uw dakterras blijven staan.

Zoals bijvoorbeeld onze Balade lounge set, deze set stelt u geheel naar eigen smaak samen.

Maak vandaag nog een plan voor uw groen dakterras

Een groen dakterras aanleggen vergt wat planning en werk, maar het is de moeite waard. Het biedt niet alleen vele voordelen voor het milieu, het is ook een mooie en ontspannende plek om te genieten van de buitenlucht. Weet u niet waar u moet beginnen of bent u op zoek naar wat extra advies rondom uw dakterras? Bij Postmus staan we altijd voor u klaar. We kunnen zelfs het hele ontwerp voor u uit handen nemen.

KOM IN CONTACT MET ONS