5 tips om uw kleine tuin groter te laten lijken

Uw kleine tuin groter laten lijken? Dat lijkt onmogelijk, de ruimte kunt u namelijk niet vergroten. Maar het optisch groter laten lijken van uw kleine tuin behoort zeker tot de mogelijkheden. In ons blog geven we u graag 5 creatieve tips om uw kleine tuinparadijs om te toveren in een ruime oase.

Tip 1: Speel met hoogtes

Onze eerste tip om uw kleinere tuin in te richten om deze groter te laten ogen is het spelen met hoogtes. Denk hierbij aan een hoge heg of schutting. Zeker in het laatste geval is er veel creatieve ruimte - kies bijvoorbeeld voor een donkergekleurde schutting met horizontale planken die de ruimte langer laten lijken. De donkere kleur heeft ook nog eens een optisch effect: een lichtgekleurde schutting kan door het licht van de zon op u af komen, waar een donkere schutting dit effect niet heeft. Hiernaast speelt de beplanting van uw tuin een belangrijke rol. Een eerste gedachte bij een kleine tuin is het moeten plaatsen van kleinere planten, het tegendeel is echter waar. Hoge planten met grote bladeren stralen rust uit, waardoor uw tuin automatisch groter lijkt. Een andere tip om met de hoogte te spelen is het aanbrengen van verhoogde plantenbedden, of een verticale tuin tegen de schutting aan. Hierbij hangen verschillende soorten planten tegen de schutting aan, wat ervoor zorgt dat u meer ruimte overhoudt in de rest van uw tuin.

Tip 2: Laat gras achterwege

We kunnen ons voorstellen dat u denkt dat gras ervoor zorgt dat uw tuin groter en ruimer lijkt. Het aanleggen van gras in uw kleine tuin zorgt er echter voor dat de tuin juist kleiner oogt. Een groot gazon betekent automatisch minder ruimte voor planten en tuinmeubels. Wilt u toch graag gras in uw tuin? Het aanleggen van kleine stukken gras is wel een optie: zorg er in dit geval dan voor dat u het grasveld opbreekt, bijvoorbeeld door het plaatsen van een kleine vijver in het midden met planten eromheen, of het bouwen van een verhoogd plantenbed om de optische beleving te wekken dat uw tuin groot is.

Tip 3: Kies voor herhaling

Niet alleen afwisseling in de vorm van uw tuin, het plaatsen van verhogingen of het gebruik van verschillende materialen laat uw kleine tuin groter lijken. Het terug laten keren van planten of accessoires geeft overzicht en rust. Om dit resultaat te bereiken raden we aan bepaalde plantensoorten, boompjes of dezelfde bloempotten te plaatsen. Ook is het in de tuin terug laten komen van dezelfde kleuren die u binnenshuis gebruikt een goede tip. Het matchen van tuinkussens of andere accessoires met de stijl van binnen laat de kamer overlopen in de tuin, waardoor deze nog groter lijkt. Als finishing touch is het raadzaam verlichting, zoals een lang lichtsnoer in de lengte van uw tuin te hangen. Dit voegt niet alleen gezelligheid toe, maar laat uw tuin meteen een stuk groter lijken dan dat ‘ie in werkelijkheid is!

Tip 4: Rustige kleuren

Zoals eerder al aangegeven zorgt herhaling voor rust, maar om ervoor te zorgen dat uw tuin er niet rommelig uit gaat zien raden we aan om niet teveel verschillende kleuren te gebruiken. Het gebruik van teveel opvallende kleuren laat uw tuin chaotisch ogen wat onrust brengt. Geef rust aan uw tuin door het uitkiezen en matchen van een paar rustige, neutrale kleuren, zoals beige of wit. In tegenstelling tot grote objecten zoals een schutting, zorgen lichte kleuren bij kleine accessoires ervoor dat door de reflectie van het zonlicht uw tuin groter lijkt. Neutrale tinten bieden ook eenheid waardoor uw tuin mooi in balans lijkt. Dit geldt overigens niet alleen voor uw tuinmeubels en accessoires, maar ook voor bloemen en planten. Door het inrichten van uw tuin met veel gekleurde flora oogt de tuin al snel te druk.

Neem contact op met een tuinexpert

Tip 5: Richt in met grote spullen

Het klinkt misschien gek om grote tuinmeubelen en planten aan te brengen in uw kleine tuin, maar toch is dit een goede truc om uw tuin groter te laten lijken. Het plaatsen van meerdere kleine objecten maakt uw tuin rommelig en druk, waardoor het geheel onsamenhangend lijkt. Zodra u het tegenovergestelde toepast door uw kleine tuin in te richten met een aantal grotere spullen, geeft dit automatisch een rustige uitstraling. Onze tip is dan ook: plaats grote bloempotten, plant verticale planten met grote bladeren, zet liever 1 groot meubel neer dan meerdere kleinere en leg grote tuintegels aan wat uw tuin optisch groter laat lijken. Uiteraard is het opleuken van uw tuin met een aantal kleine accessoires of bloemen en planten geen probleem, maar zorg ervoor dat dit niet de overhand neemt.

Toch nog moeite met het groter laten lijken van uw kleine tuin? Wij helpen graag. Indien de behoefte er is kunnen we zelfs de aanleg van uw gehele tuin op ons nemen. U kunt hiervoor altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.